Lavínový vzdelávací kurz Heli-Ski

Na začiatku revolúcie heliskiing ste to boli vy lyžiari, ktorí si chceli vyskúšať dostať sa ku lyžiarskemu terénu pomocou vrtuľníka. CMH vás počúvali a v roku1965 sa Heliskiing narodil.
Dnes nám lyžiari hovoria, že by sa chceli dozvedieť viac o lavínovej problematike, ktorá je potrebná na lyžovanie v „backcountry“ vo voľnom teréne. V normálnom programe Heli-skiing sa naši vodcovia vždy radi podelia o svoje úvahy o bezpečnosti, ale tam je zvyčajne málo času podeliť sa o rady, ktoré sú dôležité v teréne.

S explozívnou popularitou skialpinizmu a “sidecountry” (skialpinizmus s použitím vleku do voľného terénu) má táto séria otázok veľké opodstatnenie. Horskí vodcovia z CMH sa rozhodli ponúknuť program, ktorý odpovedá na niektoré hlbšie definované otázky, týkajúce sa zložitosti v lavínovom teréne.

Výsledkom je nový lavínový vzdelávací program, ktorý je prvý svojho druhu na svete. Rob Whelan asistent riaditeľa CMH Kootenay, ako 15 ročný veterán na profesionálnej úrovni v odbore inštrukcií lavínového kurzu, bude stáť na čele nového programu. Zachytili sme Roba medzi vodcami, ktorí trénujú a otvárajú sezónu v CMH Kootenay. Spýtali sme sa ho na niekoľko otázok ohľadom nového lavínového vzdelavácieho programu:

Otázky a odpovede týkajúce sa nového lavínového vzdelávacieho programu si môžete prečítať na našom oficiálnom kanadskom blogu v anglickom jazyku: http: //blog.canadianmountainholidays.com/heli-ski-blog/bid/79912/A-Heliski-Guru-s-Ultimate-Avalanche-Education-Course